Herfst als ideale seizoen voor tuintherapie

Tuinieren tijdens de herfst, goed voor je tuin en je eigen mentale gezondheid

De zomer zit erop, tijd om de handen in de tuinhandschoenen te steken. Het geheim van een weelderige lentetuin schuilt immers in het voorbereidende werk dat je doet gedurende de herfst. Vooral aanplanten van nieuwe bomen, bloemen en planten, en verwijderen van verdorde stukken plant zijn tijdens de herfst de absolute way to go! Ook voor je inner peace of mind is het goed om regelmatig wat tijd al klussend in de tuin door te brengen. Iets simpels als tuinieren heeft namelijk een positief effect op je mentale gezondheid. Tuinieren tijdens de herfst is met andere woorden niet alleen goed voor je tuin, maar ook zeer goed voor jezelf.

 

Therapeutisch tuinieren bestaat al jaren en steeds meer medici zijn ervan overtuigd dat je nieuwe energie vindt in bloemen en planten. Je hoeft daarvoor zelfs geen grote tuin te hebben, enkele bloembakken volstaan al. Werken met planten maakt de zorgzame kant in jezelf wakker. En terwijl je bezig bent, vult je lichaam zich met nieuwe inspiratie en energie. Door te tuinieren word je in de handeling gezogen waardoor je kan loskomen van je gedachtestroom. Voeg daar nog wat frisse lucht, de zon, een palet aan kleuren en geuren aan toe en het relaxte gevoel overvalt je zo. Helemaal klaar om erin te vliegen, maar weet je niet goed waar te beginnen? GARDENA helpt je graag op weg en somt de voornaamste tuinklussen tijdens de herfst voor je op.

 

Aan de slag met gevallen bladeren

Herfstbladeren brengen meer leven in je tuin, dus zit er niet mee in om ze lekker te laten liggen. Verwilderde hoekjes zijn een paradijs voor allerlei soorten planten en dieren. Hark of blaas bijvoorbeeld enkele hopen bladeren bij elkaar en creëer naast een paradijs voor insecten ook een tof effect in je tuin. De Filipijnse Chocolate Hills zullen erbij verbleken.

Is een gazon vol bladeren toch niet zo jouw ding, verzamel dan al het tuinafval en start met composteren. Compost is een goede meststof en daarom ideaal voor het opkweken van jonge planten in het voorjaar. Verzamelen kan je handig doen met de bladverzamelaar.

V.l.n.r. Combisystem verstelbare bladhark - € 27,49 *, Bladblazer Power for All 18V - € 162,69 * (op batterij), Bladverzamelaar - € 147,99 ​ *

Oktober: tijd om te snoeien

Oktober brengt de eerste koude dagen met zich mee en is dus de ideale maand voor grondiger snoeiwerk. Verwijder afgestorven takken en alles wat er ziek uitziet. Snij ook verwelkte bladeren weg tot op de grond zodat de plant volgend jaar goed kan uitlopen. Het verliezen van de bladeren heeft bovendien als voordeel dat de structuur van je plant zichtbaarder wordt en je dus makkelijker kan snoeien. Druif, berk, kastanje, walnoot en/of esdoorn snoei je best nog voor januari, anders is de sapstroom weer op gang en kan de boom bloeden.

V.l.n.r.

 • Premium snoeischaar BP 50 - €62,99*
  Ondermes van smeedijzer, met robuuste aluminium handgrepen, verwisselbaar mes, instelbare spanning. Ideaal voor het snoeien van dikkere takken en twijgen, jong hout
 • Comfort hefboomtakkenschaar SmartCut - €96,99*
  Krachtige aambeeld-takkenschaar voor het snoeien van dikke takken of hard hout. Dankzij de SmartCut-technologie en het hefboommechanisme snoei je zonder moeite.
 • Heggenschaar 2in1 EnergyCut - €53,99*
  Ergonomisch gevormde, symmetrisch ronde handgrepen. Tot 2,5 keer meer kracht voor het knippen van dikke takken.
 • Combisystem snoeizaag 300 PP - €39,99*
  Te gebruiken als handzaag of in combinatie met combisystem stelen. Trek/duwzaag met kruislingse tanden.

Plant de lente

Een prachtige bloementuin in het voorjaar, leg je aan in het vroege najaar. De herfst is het ideale seizoen om bomen en struiken aan te planten. De grond is nog warm van de zomer en voor vorst is het nog te vroeg. Kortom een ideale periode voor wortels om zich in de grond te settelen. Zo geef je ze de groeivoorsprong die ze nodig hebben. Daarnaast zijn ook bloembollen perfect geschikt om aan te planten tijdens de herfst, het leuke is dat ze elk jaar terug terugkomen en dat in steeds grotere aantallen. Hoe groter het nectaraanbod, hoe meer bijen en vlinders je tuin zullen bezoeken en opvrolijken tijdens de zomer.

 • Pootijzer: € 12,19 *
 • Bollenplanter: € 16,49 *
 • Bloemenvork: € 6,79 *
 • Onkruidsteker: € 13,29 *
 • Klassieke handschep: € 6,99 *
 • Ergoline Puntspade: € 57,99 *

Help de vogels

Vogels zoeken tijdens de herfstmaanden je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. Zelfs in de kleinste tuin kan je de perfecte gastheer of gastvrouw worden. Wie in de herfst vogels voedert, mag zijn of haar gevleugelde vrienden ook tijdens de wintermaanden terug verwachten aan de voedertafel. Het ClickUp! vogelvoederstation is hiervoor ideaal. Verkrijgbaar voor €43,99 (exclusief steel €16,99).

ClickUp! vogelvoederstation
ClickUp! vogelvoederstation

Extra verzorging voor je gazon

Geef in de herfst extra verzorging aan je gazon door najaarsmeststof te strooien. Dat maakt de grashalmen sterker bestand tegen de vrieskou. Je mag het gazon overigens nog maaien tot de vorst zijn intrede doet. 

Combisystem strooiwagen - €43,99*
Combisystem strooiwagen - €43,99*

* Alle prijzen zijn adviesprijzen. Producten zijn verkrijgbaar via tuincentra, doe-het-zelfzaken en webshops.

 

Download de afbeeldingen hier

 

Over GARDENA

Al meer dan 50 jaar voorziet GARDENA in alles wat gepassioneerde tuiniers nodig hebben. Het brede assortiment producten biedt innovatieve oplossingen en systemen voor besproeiing, gazononderhoud, boom- en struikverzorging en grondbewerking. Vandaag de dag is GARDENA een toonaangevende Europese leverancier van hoogwaardig tuingereedschap en wordt het in meer dan 80 landen wereldwijd gedistribueerd. GARDENA is een merk van de Husqvarna Group. Meer informatie op gardena.com.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gardena

Al meer dan 50 jaar voorziet GARDENA in alles wat gepassioneerde tuiniers nodig hebben. Het brede assortiment producten biedt innovatieve oplossingen en systemen voor besproeiing, gazononderhoud, boom- en struikverzorging en grondbewerking. Vandaag de dag is GARDENA een toonaangevende Europese leverancier van hoogwaardig tuingereedschap en wordt het in meer dan 80 landen wereldwijd gedistribueerd. GARDENA is een merk van de Husqvarna Group.